Forum

Wydawnictwa ISA
Teraz jest Cz wrz 09, 2010 3:02 pm

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: So sty 10, 2004 12:04 am 
Nowy
Nowy

Równiez prosze o plik z twoja pracą nad zasadami do SR moj mail: shadowrun.rpg@interia.pl

Co do konserwatywnosci graczy nie wydaj mi sie to prawdą. Wspmniany przez Śliskiego przykład Wampira zaprzecza konserwatywnosci. Jak bys podal AD&D lub Warhammera to bym sie z tobą zgodził.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: So sty 10, 2004 2:52 am 
Początkujący
Początkujący

Chodzi mi o zachowanie innego typu. Pamiętam tekst takiego nadętego bubka, studenta( nic do studentów nie mam ale ten koleś to był nadęty du..) na temat shadowruna:
"Shadowrun? Dziwactwo. Elfy z karabinami!" Nie umiem wraz z tym tekstem zamieścić jego emocji i miny którą wtedy zrobił. Bawi mnie podejście wielu fanów fantasy do wychodzenia poza stereotypy. Dlaczego Elf nie mógł by chwycić za broń palna w świecie gdzie broń palna jest powszechna. Bo co? Bo tak by elf nie zrobił? Elfy mogły by biegać publicznie nago gdyby tylko ludzie sobie tak ubzdurali. A to ze wymyślono elfy na wzór Tolkienowskich(Wyniosłe, piękne, mądre itd.) to już inna sprawa. Przeczytajcie sobie książkę pana Prachetta "Panowie i Damy" w której elfy nie są takie jak u tolkiena. W której jest wyśmiana każda cecha elfa. Każdy stereotyp. I co ? Powiecie mi że to bujda bo takie elfy nie mogą być? A czemu nie? To wyimaginowane postacie które nigdy nie istniały i taka jest prawda. A shadowrun pokazał mi ze elfy mogą być złe i podle a orkowie mili i honorowi. Każdy jest tym kim chce być a nie tym czym sobie zażyczy pisarz.
Wielu ludzi zapomina że to wszystko jest wymysłem i tak naprawdę wiedza o wymyślonych światach w prawdziwym życiu nie służy niczemu. To tylko rozrywka, symulacja życia. Nawet marna symulacja( bo co z tego jak ktoś powie w czasie gry" Nie uciekam tylko walczę do końca". Ale ta osoba która to powiedziała siedzi sobie wygrzewając tyłek na tapczanie, popijając herbatkę i zajadając herbatniki a nie tak jak jej/jego bohater który właśnie jest otoczony przez kilku przeciwników z ostrymi narzędziami.)

Ostatnio edytowano Śr sty 14, 2004 11:22 pm przez Śliski, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: N sty 11, 2004 1:06 am 
Zaawansowany
Zaawansowany

Z kazdym systemem jest tak, ze jesli ktos nie chce go poznac to tego nie zrobi. Wiele osob zapatrzonych jest slepo w swoja ulubiona gre fabularna i bronia jej tak, jakby byla to jedyna rozrywka na swiecie. Zwolennicy D&D nieraz dyskutuja o tym, ze dany swiat jest ciekawszy od pozostalych i podobnie dzieje sie z WODem. Pamietam konwent na ktorym robilem wstep do systemu Hunter: The Reckoning. Od razu na sali podniosly sie glosy, ze to beznadzieja bo łowcy sa słabsi od wampirow. Ktos inny zaczal znow sie spierac, ze wampiry to badziewiarze i tak naprawde lepse sa wilkolaki ;) Ludzie o takim podejsciu zawsze beda uwazali Shadowruna za cos beznadziejnego, poniewaz nie jest on tym co przemawia do nich najbardziej a tym samym nie zamierzaja nigdy sie tym interesowac, chyba, ze jakis przypadek sprawi, ze zagraja w to i im sie spodoba. Tak jak mi dawno temu spodobal sie CP 2020 a najbardziej w swiecie chcialem zagrac w Warhammera. Teraz nie zaluje. Lubie i to i to;)

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 12, 2004 7:09 pm 
Rezydent
Rezydent

Hogdog > gracze danego systemu, którzy twierdzą, że dana profesja jest lepsza od drugiej (przykładowo Wampir od Łowcy), prawie zawsze nie argumentują swojej wypowiedzi. Ja uważam takich za typowych statsiarzy, którzy patrzą ile kropek ma ten, a ile tamten, a przecież w WoD'zie powinno być jak najmniej mówienia o statystykach, powinna przeważać narracja. Ale jest także przypadek kiedy to gracze nie chcą być ludźmi, tylko czymś innym i dlatego biorą np. Wampira, ale Wampir jak każda bestia WoD'owska ma swoje cierpienie, którego czasem nie potrafimy 'odegrać'.

Co do Shadowruna, grałem parę razy. Mechanika, trochę złożona, ale da się polubić. IMO system skazany na niepowodzenie (niestety, bo jest b. intrygujący i ciekawy) - dlaczego ? Bo całkiem spora rzesza graczy chce albo Elfy i Krasnoludy strzelające z łuku i walczące toporem, albo cyberpunku, nie godzą się na połączenie.

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 27, 2004 3:26 pm 
Nowy
Nowy

iitam :)

moim zdaniem swiat jest super - a to ze wzgledu na mozliwosci jakie daje mistrzowi w kreowaniu przygód. Bez zbytniego naginania 'rzeczywistosci' mozesz miec horror, strzelaniny, kryminał, czysty cyber, albo przeciwnie - rzucic graczy gdzies w rejony szamanow czy hermetycznych magów... mi to pasuje bardzo i czesto korzystalem ze zmiany nastroju. Raz zrobilem opowiesc o wampirzym klanie, milosci i pożądaniu - też się podobało, kolo do dziś wspomina jak stał się wampirem bo nie mógł się powstrzymać i przespał się z panną chociaż wiedział że to kainitka :)

miodzio system a świat jeden z lepszych jakie poznałem podczas przygody w rpg :) mechanika juz nie najlepsza ale kto sie nia przejmuje tak naprawde :)

pozdr

Tytuł: Mi się nie podoba...
PostNapisane: Pn sie 23, 2004 2:08 pm 
Nowy
Nowy

Mi się Shadowrun od początku nie podobał... Nie chodzi mi o łamanie stereotypów bo to całkiem fajny pomysł ale rozgrywka jest nudna i nieciekawa. Chyba, że jest się dekerem ale drużyna dekerów nie poradzi sobie w normalnym świecie... O wiele bardziej podoba mi się Neuroshima

This Time Forever.

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 11, 2004 6:36 pm 
Początkujący
Początkujący

CHeddarCHeese
Cytuj:
Mi się Shadowrun od początku nie podobał... Nie chodzi mi o łamanie stereotypów bo to całkiem fajny pomysł ale rozgrywka jest nudna i nieciekawa. Chyba, że jest się dekerem ale drużyna dekerów nie poradzi sobie w normalnym świecie...

Kolejny gracz, ktorego mistrz gry opuscil na 4 godziny, by moc prowadzic deckera w Matrycy...
Nie trafiles na nudny system - tylko na nudnego GM-a:D

kontakt: mattness-malpa-op.pl

forum

Tytuł:
PostNapisane: N lis 21, 2004 7:39 pm 
Początkujący
Początkujący

mattness pl napisał(a):
Nie trafiles na nudny system - tylko na nudnego GM-a:D

Chciałbym zauważyć, że nie ma nudnych systemów sa tylko nudni bajarze :D Taka prawda - dobry MG z najnudniejszego świata wykrzesa jakieś świetne przygody i na odwrót. Pozdrawiam!

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 12, 2005 6:48 pm 
Potępiony
Potępiony

---

Ostatnio edytowano Pn mar 21, 2005 8:27 pm przez Behalior, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 12, 2005 7:18 pm 
Początkujący
Początkujący

Behalior - widzę, że kolega jest fanem rzeczy, które są popularne ;)
Już to widzę mam grać w D&D, kartożyć w Gateringa (osobiście wolę Gatlinga :P), słuchać Michała Wiśniewskiego, podziwiać inteligencję Dody (kimkolwiek jest ta osóbka :P)... Może jeszcze iść śladem tego napisów z murów?
"Jedz g... Miliony much nie mogą się mylić!"

Niepoważna odpowiedź na niepoważny komentarz.

A poważnie. To czy system jest fajny czy nie, dobry lub kiepski nie oddaje jego popularność :)

forum

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 12, 2005 7:29 pm 
Potępiony
Potępiony

---

Ostatnio edytowano Pn mar 21, 2005 8:27 pm przez Behalior, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 12, 2005 7:34 pm 
Weteran
Weteran

Niestety ja nie znam tego systemu. Czy możecie w skrócie opisać, o co w nim chodzi?

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 12, 2005 9:08 pm 
Początkujący
Początkujący

Bahalior - Za brak szacunku nie oczekuj go w zamian. U mnie ignor.

Unknown

Cytuj:
Shadowrun?
Jest rok 2065. Według kalendarza Majów nasza stara matka Ziemia wkroczyła w erę Szóstego Świata. Niektórzy twierdzą, że nadeszła nowa era.

Jakieś 30 lat wcześniej magia, po tysiącleciach uśpienia powróciła do świata technologii. Część ludzkości zmarła na skutek epidemii którą wywołała nieznana dotąd choroba. Co gorsza, fauna i flora Ziemi zaczęła się zmieniać. A może nastał okres przebudzenia?

Niczym gen x w pewnej znanej serii komiksów, okazało się, że część ludzkości nosi w sobie... Magię. Młodzi ludzie zaczęli miotać ogniste kule, lub walczyć lepiej niż Jackie Chan... Król Anglii podczas tzw. goblinizacji zmarł w koszmarnych mękach (służba pałacowa doniosła, że zmienił się w trolla. Dlaczego umarł wciąż jest zagadką). Nie tylko on - około 10% ludzkości zmieniło się w istoty z legend... Pojawiły się stwory dotąd znane tylko z bajek... Okazało się, że smoki wcale nie są mitem... A dzisiejsi myśliwi by polować dla zabawy zamiast sztucera biorą ciężki karabin maszynowy...

Shadowrun to dziwna mieszanka cyberpunka z dark fantasy, gdzie elfy są hackerami, Indianie dzięki magii przodków zagarnęli połowę terytorium USA, a orki noszą Kałasznikowy... Rządy państwa to pieśń przeszłości... Teraz rządzą megakorporacje - mają własne armie, ich pracownicy mają obywatelstwo korporacji. Terytorium ponadnarodowych spółek traktowane jest jako ziemie innego państwa... Te potężne firmy, po krótkiej, acz bezlitosnej wojnie(wyobraźcie sobie żołnierzy z bannerami zamiast naramienników), zawarły coś na kształt rozejmu, ale szpiegostwo przemysłowe, sabotaż, i "ekstrakcja" co zdolniejszych pracowników konkurencji jest zbyt kuszącą perspektywą...

W tę niszę wkroczyli Shadowrunner-zy. Gracze wcielają się banitów, (nie-)ludzi poza systemem, których zatrudniają potężne Megakorporacje. Pracują dla skośnookich "wojowników korporacji" w nieskalanych garniturach. Byli żołnierze, magowie, deckerzy- hackerzy włamujący się do baz danych przy użyciu nielegalnych deck-ów i własnych mózgów(dosłownie), uliczni samurajowie którzy by być "na topie" wspomagają swoje ciała najnowszymi osiągnięciami cybernetyki... To tylko nieliczne z postaci, w które może wcielić się gracz. Na swej drodze mogą napotkać toksycznych szamanów, którzy z miłości do natury gotowi są zniszczyć całą ludzkość. Rasiści przestali zwracać uwagę na kolor skóry - jak przejmować się takimi drobiazgami, gdy to coś, co jest twoim sąsiadem, ma kły, rogi i trzy metry wzrostu?

MG ma tutaj naprawdę duże pole do popisu - przygody można prowadzić w niemal dowolnej konwencji - od fantasy przez hi-tech, manga, western i sensację aż do techo-horroru (przeczytaj o konwencjach w shadowrunie)"

Zaparaszam na stronę http://shadowrun-polska.prv.pl

btw. Shadowrun po polsku wydała ISA

forum

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 25, 2005 1:07 pm 
Moderator
Moderator

Jeśli jużtak lubisz pop, Beheliorze to pragnę zauwazyć, iż ten system na Zachodzie [tak POPularnym] cały czas sie rozwija i jest raczej znany. Poza tym my-shadowrunnerzy nie dajemy się sprowokowac byle gadaniem...

MATT...-> jak to nie wiesz kto to jest Doda?! :-]

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 25, 2005 3:57 pm 
Początkujący
Początkujący

Sie masz deker :)
Do zaintereswoanych -->Stronka wraca (tak, znowu będą bugi :P)...

DekeR - wyzerowało nam liczniki :lol:

Jeszcze raz zobaczę prywatne rozmowy, nie na temat, na forum publicznym, a zacznę strzelać. Takie gadanie to na PW - następnym razem nie będę upominać, a natychmiast kasować posty.

Nephand

forum

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]