Cytuj:
Mam SR II i gram już dłuższy czas, ale wciąż mam kilka pytań odnośnie zasad:
-za co właściwie adept sztuk walki kupuje zdolności? W podręczniku napisano, że używa do tego "mocy magicznej", więc sądziłem, że chodzi o punkty mocy, te same, których używa mag do zakupu czarów. Tyle że tych puntów jest o wiele za dużo, gdy umiejętności kosztują po 0,25 punktu. Poza tym, za każdy utracony punkt magii odejmuje się umiejętności za 1 pełny punkt, więc po sprowadzeniu magii do 1 zostaje i tak około 20 pkt. Korzystając z tego jeden z graczy stworzył postać z 7 kośćmi inicjatywy. Bez sensu.
Faktycznei, n atakich zasadach to bez sensu

.
W oryginale działą to następująco:
Punkty mocy adepta NIE MOGĄ przekroczyć punktów magii (czyli max na początku gry może kupić za 6 punktów).
Cytuj:
-wogóle nie wiem co stosować do walk z udziałem droidów. Jak obliczać ile mogą się ruszyć na FW, jakiego parametru używa się do określenia, czy droid trafił (zamiast broni palnej, jak u ludzi), czy droidy atakują w tej samej fazie, w kórej wydano im polecenie?
Strzelanie: jeśli to droid kierowany przez riggera - to jego broń ciężka (to nie pomyłka - widać po koncentracjach, że używa broni ciężkiej do strzelania "przy użyciu" droidów)
- jeśłi rigger zajmuje się innym droidem - wtedy droid "strzela", myśli i pousza się używając swojego Autopilota
Cytuj:
-czy czarów, w których zasięg określono jako "dotyk" mag może użyć na sobie?
Tak. Zasięg dotyczy maxymalnego zasięgu - czyli mag może leczyć się sam

.
A w ogóle zapraszam na stronę
http://shadowrun-polska.prv.pl
Postaramy się ci pomóc i odpowiedzieć na każde z Twoich pytań